Festival internacional ORGUE&nd: Concert d'orgue & cor amb Cor Cererols COMPRAR

Dissabte 28 de desembre del 2024
A les 21.30 h
Església de Sant Esteve, Andorra la Vella

PROGRAMA
Passió vocal: Completes Solemnes de Nadal
Obres de Karlsen, Cererols, Palestrina, M. López, Ribas i Victoria

Kjell Mørk Karlsen (1947) O magnum mysterium

Joan Cererols (1618-1680) Completes Introducció i lectura (gregorià) Salm 4: Cum invocarem Salm 90: Qui habitat Salm 133: Ecce nunc Himne: Te lucis ante terminum Capítol: In manus tuas (gregorià)

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594) Antífona del càntic: Salva Nos Joan Cererols (1618-1680) Càntic de Simeó: Nunc dimittis

Miquel López (1669-1723) Versos para la entrada de la Salve

Joan Cererols (1618-1680) Antífona: Salve d’ecos a 8v Villancet: Serafín que con dulce harmonía a 8

Ignacio Ribas (1963) Pater noster, per a cor mixte *

Tomás Luis de Victoria (1548-1611) Motets Ave Maria a 8 O magnum mysterium Magi viderunt stellam

* Estrena

Durant segles i segles, la vida occidental va estar ordenada per l’assossegada rutina de la litúrgia de les hores, un conjunt de pregàries celebrades repetidament en hores molt determinades al llarg d’un dia. D’aquestes, n’hi havia una d’una fragància diferent i translúcida; precisament, la que obria les portes de la nit i la que havia de preparar els qui la celebraven per passar, de la millor manera possible, moltes hores d’absoluta foscor –una foscor de veritat, sense les lluminàries actuals que ens l’han robat per sempre.

Per aquest motiu, els textos escollits per posar-hi música resulten inusualment evocadors, suggestius i gairebé màgics. Es canten salms on s’expressen els temors de la nit, on se’ns parla de bèsties, de monstres i fantasmes i de la por de la foscor. En d’altres, per tal de trobar una mica de pau, hi trobem paraules bellíssimes de consol i de confiança, com en el Càntic de Simeó, un text que a la litúrgia protestant s’utilitza sovint com a música de difunts.

Aquests textos tan sucosos sovint van cridar l’atenció d’alguns dels més grans compositors del barroc ibèric i els van inspirar a compondre obres genials –de la mateixa manera que les Vespres van inspirar Claudio Monteverdi– que, per oblit i desús, es van deixar d’interpretar.

En un paisatge ben diferent del venecià, però, Joan Cererols va escriure unes magistrals Completes Solemnes a doble cor per a la litúrgia de la muntanya de Montserrat. Un conjunt d’obres que mostren un exuberant domini de l’estil policoral barroc, on amb el mínim d’elements musicals, Cererols aconsegueix transmetre el caràcter poètic de cadascuna de les paraules i dels textos de la celebració.

El Cor Cererols proposa una reconstrucció completa en concert de la litúrgia de les Completes situant-les en el context de la celebració del Nadal, afegint a la música de Cererols els fabordons propis, gregorians i motets i villancets corresponents amb la celebració. Una festa, la de Nadal, que reuneix a parts iguals l’aire de misteri i de pau de l’última de les oracions de la litúrgia de les hores, el rellotge d’occident.

COR CEREROLS, fundat l’any 2018, el Cor Cererols actua regularment als principals escenaris i festivals musicals catalans, com l’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música, el Festival de Torroella de Montgrí, Espurnes Barroques, FIOM de Montserrat, Vallbona de les Monges, Monestir de Pedralbes. Recentment, el cor actua també al Festival de Puerto de la Cruz de Tenerife, Festival Pedra Viva de Menorca i debuta a Itàlia (Sant Joan del Laterà, Roma). De la temporada 2023-2024 en destaca el seu debut al Foyer del Gran Teatre del Liceu així com al Teatre Nacional de Catalunya. També el seu debut discogràfic amb l’àlbum Cum Silentio, nominat als premis internacionals ICMA 2021 com un dels vint millors discos de música coral del 2020.

MARC DÍAZ, organista i director. Als 9 anys ingressa a l!Escolania de Montserrat, on descobreix i s’apassiona per la polifonia del Renaixement, però també per la música coral de compositors com Cererols, Casanoves, Händel, Mendelssohn o Brahms, entre d’altres. A l’Escolania hi estudia, a més, violoncel, piano i orgue.
Ha estudiat direcció de cor a l’Escola Superior de Música de Catalunya amb els mestres J. Vila i J. Duijck, i obté una Matrícula d!Honor pel seu concert de final de grau, en el qual dirigeix l’Officium Defunctorum de T. L. de Victoria. Allà continua estudiant orgue i música de cambra amb O. Candendo i J. de la Rubia. Posteriorment es trasllada a Estocolm per seguir estudiant direcció de cor al Reial Conservatori d!Estocolm amb F. Malmberg, i acaba els seus estudis dirigint el Cor de la Ràdio de Suècia.

299


Amb Cor Cererols

A les 21.30 h

Església de Sant Esteve

https://www.amicsdelsorgues.com/concerts

Amics dels Orgues de les Valls d'Andorra, Arxiprestat de les Valls

Govern d'Andorra, Comú d'Andorra la Vela, Comú de La Massana i Comú d'Escaldes-Engordany

Ambaixada d'Espanya a Andorra i Andorra Sax Fest

ET POT INTERESSAR

Nit de museus - Sessió de DJ a càrrec de J. Holt

11/05/2024
A les 20 h

Espai Columba, Andorra la Vella

CONCERT DE CANÒLICH

11/05/2024
A les 21 h

Església de Sant Julià i Sant Germà, Sant Julià de Lòria

ULLNU 24: GIGI MORRALLA B2B HECTOR+

10/05/2024
A les 22 h

Plaça del Poble, Andorra la Vella

64a. Temporada de Teatre " La Trena"

09/05/2024
a les 20.30 h

Teatre Comunal, Andorra la Vella

ENTRADES EXHAURIDES

Cineclub : " Remember my name"

08/05/2024
a les 21 h

Teatre Comunal, Andorra la Vella

ULLNU 24: Inauguració llargmetratge "REMEMBER MY NAME"

08/05/2024
A les 21 h

Centre de Congressos d'Andorra la Vella, Andorra la Vella